У рамках спільного українсько-польського проєкту
м. Ченстохова ( Польща)-
м. Бердичів (Україна), за ініціативи директорки Бердичівського міського ліцею #15 Ванди Геннадіївни Івасюк, за участю вчителів біології Тетяни Іванівни Нечипорук та Ольги Яківни Оленюк була проведена науково-практична конференція з елементами майстер-класу “Рання діагностика рятує життя”, присвячена профілактиці захворювання на рак молочної залози. Актуальність цієї теми зумовлена тим, що це найнебезпечніше захворювання, яке загрожує жіночому здоров‘ю і займає перше місце серед онкологічних захворювань у жінок.
Символом заходу була рожева стрічка, яка використовується для інформування суспільства щодо проблеми раку молочної залози.

На зустріч були запрошені викладач Бердичівського медичного фахового коледжу Світлана Олександрівна Фарфундінова та студентки III курсу групи 33М (сестринська справа) Воронюк Марія та Волинець Каріна.
Актова зала зібрала юних ліцеїсток 9-11 класів. Студентки-медики з використанням презентації пояснили, яких змін зазнає організм дівчаток під час статевого дозрівання, ознайомили із анатомічною будовою молочної залози. Молодь отримала інформацію про те, яких профілактичних заходів необхідно дотримуватись, щоб зменшити ризик захворювання на рак молочної залози, ознайомились з ознаками хвороби. Студенти продемонстрували за допомогою фантому молочної залози техніки самообстеження грудей. Юні леді мали змогу практично потренуватись на фантомі, як здійснювати самообстеження.

На інформаційно-просвітницькому заході був продемонстрований наданий директором економічного ліцею # 3 MACIEJ TRZMIEL( м. Ченстохова) фільм, який візуалізував техніки самообстеження молочної залози. Також ліцеїстки переглянули відео, як здійснюються профілактичні заходи з даної проблеми в економічному ліцеї м. Ченстхова. Адже в Польщі просвітницьку діяльність забезпечують представники міжнародної організації « Амазонки», очільницею якої в м.Ченстохова є ELŻBIETA MARKOWSKA.Висловлюємо щиру подяку ELŻBIETA MARKOWSKA та директору економічного ліцею # 3 MACIEJ TRZMIEL за надані відеоматеріали та можливість їх перегляду в нашому ліцеї .
Наприкінці зустрічі вчитель фізичної культури Світлана Палкіна провела руханку, котра є важливим профілактичним засобом захворювання молочної залози.

Щиро дякуємо викладачу Світлані Олександрівні Фарфундіновій та студенткам Бердичівського медичного коледжу за можливість отримання нових знань щодо здоров‘я та фізіології молодих дівчат, розвінчанні багатьох міфів і забобонів, які стосуються статевого дозрівання та пов’язаних з ним змін.

Від БМЛ №15

Залишити відповідь