Кожного року, 5 грудня, волонтери в усьому світі відзначають Міжнародний день волонтерів, заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об`єднаних Націй в 1985 році.

Волонтерський рух – доброчинна діяльність, яка здійснюється фізичними особами на засадах неприбутковості, без заробітної плати, без просування по службі, заради добробуту та процвітання спільнот і суспільства в цілому. Людину, яка добровільно надає безоплатну соціальну допомогу та послуги інвалідам, хворим, особам і соціальним групам, що опинилися в складній життєвій ситуації, називають волонтером.

У світовій практиці найголовнішою ознакою волонтерства є те, що волонтер частину свого вільного (особистого) часу, сил, енергії, знань, досвіду добровільно (без примусу та вказівок „згори”) витрачає на здійснення діяльності, яка є корисною людям і суспільству загалом.

Волонтерство закладено в генетичному коді українців. Багата традиціями культура нашого народу завжди давала настанови щодо способу життя в українському суспільстві, звичаї ставали законами, якими люди керувались щодня. Одним з них було побратимство — духовне споріднення та взаємодопомога, що забезпечувало допомогу у скрутну годину.

Сьогоднішньому волонтерському руху в Україні мало аналогів в країнах Азії, на Заході, звідки, власне, й прийшов термін «волонтерство». Слово «волонтер» походить від французського volontaire (доброволець), яке в свою чергу запозичено з латинського voluntarius (voluntas – вільне волевиявлення, volō –бажання, намір). Тобто волонтерство — добровільна безкорисна суспільно важлива діяльність.

З 24 лютого волонтерський рух в Україні не просто посилився, а набув величезних масштабів. Регіони, в яких не ведуться активні бойові дії, невпинно працюють, забезпечуючи допомогу в різних напрямках:

  • підтримка переселенців;
  • підтримка госпіталів;
  • підтримка ЗСУ, нацгвардії;
  • захист тварин;
  • підтримка людей, які потребують допомоги через різні обставини (втрата роботи, наприклад);
  • психологічна підтримка;
  • юридична підтримка;
  • культурний розвиток та соціалізація.

Над цим працює велика кількість людей. Діють волонтерські організації, втім багато хто робить добрі справи самостійно. Але іноді важливо розуміти, хто має право займатися волонтерством, особливо це стосується допомоги ЗСУ, збору коштів. Адже наслідки іноді можуть бути доволі несподіваними:

  • штрафи;
  • податок на доходи;
  • кримінальна відповідальність.

Пропоную без паніки і послідовно з’ясувати актуальні питання.

Хто може займатися волонтерством

Згідно з законодавством України, волонтером може стати будь-яка особа, яка має повних чотирнадцять років. Проте, отримати статус волонтера вона може тільки з офіційного дозволу батьків чи опікунів.

З досягненням повноліття ніяких дозволів не потрібно.

Чи обов’язково потрібно мати громадянство України? Ні, волонтерський рух формується за участі як громадяни нашої держави, так і інших.

Отож, благодійністю офіційно можуть займатися особи, які досягли 14 років і мають бажання це робити.

 

Від БМЛ №15

Залишити відповідь