Щороку, 1 грудня, відповідно до рішень Всесвітньої організації охорони здоров’я та Генеральної Асамблеї ООН, прийнятих у 1988 році, Україна разом з міжнародною спільнотою традиційно відзначає Всесвітній день боротьби із СНІДом та толерантності з ВІЛ-позитивними людьми.

ВІЛ-інфекція — це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму та поступово робить його беззахисним перед іншими інфекціями та захворюваннями.

Протягом всього цього часу ВІЛ-інфікована особа почувається здоровою. Проте врешті вірус долає імунний захист і знижує опірність організму. Як наслідок розвиваються захворювання, спричинені збудниками різних інфекцій, які мають назву опортуністичних інфекцій.  Ця стадія хвороби називається СНІД (синдром набутого імунодефіциту).

Хоча ефективних ліків від СНІДу ще немає, проте, починаючи з 1996 року, в світі впроваджується так звана комбінована антиретровірусна терапія (АРТ), яка впливає безпосередньо на ВІЛ, пригнічує розмноження вірусних частинок і сприяє зміцненню імунітету, зростанню кількості СД4, чим значно подовжує життя ВІЛ-інфікованих, зменшує число смертей від цієї хвороби.. В законодавчому порядку встановлено безоплатне лікування хворих на ВІЛ-інфекцію за рахунок Державного і місцевих  бюджетів, коштів донорських організацій.

Найкращим і найдешевшим засобом запобігання зараження ВІЛ залишаються профілактичні засоби, дотримання та застосування яких дозволить виключити зі свого життя ризиковані миттєвості. Головною зброєю в боротьбі з поширенням вірусу є попередження нових випадків інфікування

У червні 2022 року в Україні офіційно зареєстровано 1 194 нові випадки ВІЛ-інфекції, у 217 пацієнтів діагностовано СНІД, а 104 людини померли від СНІДу.

Як дізнатись чи є вірус саме у вас ? Єдиний спосіб — пройти тестування. Найпростіша перевірка відбувається за допомогою експрес-тесту: потрібні крапля крові з пальця та 15 хвилин часу. 

Наявність ВІЛ-інфекції підтверджується на підставі декількох досліджень крові — проходження одного тесту є недостатнім.

Символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка. Ідея символу Дня боротьби зі СНІДом була задумана навесні 1991 року належить художнику Франку Муру.

Усвідомлюючи всю небезпеку, яку несе СНІД, кожен має зробити усе можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції.

Від БМЛ №15

Залишити відповідь