5 січня відзначається день звільнення Бердичева від німецьких загарбників. Цього дня 1944 року в ході Житомирсько-Бердичівської операції радянські війська штурмом повністю оволоділи Бердичевом.

Житомирсько-Бердичівська наступальна операція розпочалась 24 грудня 1943 року та закінчилась 14 січня 1944 року. Це наступальна операція військ 1-го Українського фронту, яку провели з метою знищення корсунь-шевченківського угруповання супротивника. Була частиною стратегічного наступу радянських військ на Правобережній Україні разом із Кіровоградською наступальною операцією.

Бої на околицях міста розпочались 1 січня 1944 року, але атаки радянських військ зупинила добре організована ешелонована лінія оборони німців. Танкові батальйони, які все ж зуміли хитрістю прорвати оборону ворога, опинились на території міста в облозі та вели криваві оборонні бої на вулицях міста три дні.

Перший штурм вулиць Бердичева основними силами радянських військ розпочався о 10-й годині 3-го січня. Йому передувала коротка, але потужна артпідготовка. Разом із наземними військами діяла повітряна штурмова група, нещадно бомбардуючи позиції противника. Усе місто знаходилося у вирі суцільного вогню. Ворог несамовито оборонявся, захищаючи кожен метр землі, все доводилося брати із запеклими сутичками. Цей штурм захлинувся.

Другий штурм Бердичева розпочався вранці 4 січня: радянські частини в ніч з 3 на 4 січня прорвали оборонний рубіж гітлерівців на ділянці Дмитрівка-Гришківці і до 6-ї години ранку заволоділи східною та центральною частинами міста.

Бої розгорілися всередині міста і точилися за кожний будинок, за кожний поверх. Щоб затримати просування радянських військ по вулицях міста ворог підірвав перші ворота Кармелітського монастиря, уламки яких перегородили вулицю Радянську (колишня вулиця Кармелітська). Також була підірвана й сторожова башта монастиря, уламки якої перекрили підступи до мосту-греблі через ріку Гнилоп’ять. Але ворогу це не допомогло. 5 січня о 16 годині місто повністю очистили від ворога.

На зміну німецькій окупації повернулася радянська.

Використано матеріали сайту: http://berdychiv.in.ua/

Від БМЛ №15

Залишити відповідь