Багато років триває дружба Бердичівського міського ліцею № 15 з освітянами Республіки Польща. Нинішнього року заклад уже вдруге приймає гостей із дружньої країни. Дев’ятнадцятого жовтня делегація з м. Ченстохова завітала до БМЛ № 15, цього дня була підписана угода про співпрацю між Бердичівським ліцеєм та комплексом економічних шкіл м. Ченстохова.

У Бердичівському міському ліцеї № 15 гостям завжди раді і зазвичай зустрічають душевно. Уквітчаним короваєм і теплими словами вітали приїжджих колег. Також до БМЛ № 15 завітали начальник управління освіти і науки Валентина Адаменко та її заступник Світлана Басюк, депутат міської ради Василь Толочко і голова Бердичівського міськкому профспілки працівників освіти та науки Анжела Цвєткова.

Невдовзі відвідувачі ліцею здійснили екскурсію закладом. Завітали до Музею історії БМЛ № 15, згодом відвідали Музейну кімнату пам’яті Джозефа Конрада. Побачили театральну інсталяцію, яка поєднала діалог двох старшокласниць польською мовою, читання уривків із творів класика світової літератури і декорування інтер’єру в морському стилі. Надихнувшись побаченим та почутим, заступник Президента м. Ченстохова Ришард Стефаняк декламував рядки польського поета Ципріана Каміля Норвіда…

У зв’язку з продовженням осінніх канікул через епідситуацію в країні у програмі зустрічі взяла участь обмежена кількість школярів. Гості побували на уроках у початкових класах. На математиці у 2-Г (вчитель Ліля Сторожук, асистент Катерина Марчук) спостерігали, як малюки орієнтуються в одиницях вимірювання часу та виконують цікаві пізнавальні завдання  – захоплююче і невимушено. Під час інтегрованого уроку з української мови та читання «Ми козацького роду» (вчитель Тетяна Кучерук) діти, працюючи в групах і парах, вели розмову про героїчні традиції українського народу, оперували поняттями стилів текстів і жанрів художньої літератури, милувалися красою рідного слова і складали сенкан.

Учитель української мови та літератури Алла Маньківська запросила гостей долучитися до майстер-класу з поетики «У світі поезії». Обдарований педагог, яка  пише вірші і має чудовий голос, розкриває своїм вихованцям таємниці римування та особливості засобів художньої виразності.

Відвідувачів зацікавила зустріч із вчителем польської мови Інною Лось, її вихованцями, асистентом Тетяною Колодзінською і вчителем фізкультури Світланою Палкіною. Представники польської делегації були не тільки спостерігачами, а й безпосередніми учасниками інтерактивного заняття. До речі, після спільної фізкультхвилинки очільник делегації розучив із ліцеїстами польську пісеньку з веселими рухами.

Після уроків педагоги двох країн, старшокласники, котрі вирішили навчатися в Польщі, та їх батьки зібралися, щоб обговорити різні питання. Формат круглого столу став платформою для обміну досвідом з профілізації шкільної освіти, сучасних підходів до впровадження проєктних технологій, інклюзивного навчання, структури системи освіти тощо.

Після обговорення на учасників чекало творче спілкування. Вчителі-словесники БМЛ № 15 запропонували їм відвідати майстер-клас «Українські традиції». Гості занурилися в атмосферу вистави «За двома зайцями» за п’єсою Михайла Старицького, побачивши фрагмент у традиціях імерсивного театру.

Представники польської делегації побажали колективу й надалі тримати високу планку навчання та виховання школярів: «Ви перевершили всі наші очікування. Ми отримали особливі , незабутні враження».

 

Від БМЛ №15

Залишити відповідь