За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), психічне здоров’я – це стан добробуту, при якому кожна людина може реалізувати свій власний потенціал та впоратися із життєвими стресами, продуктивно і плідно працювати, а також робити внесок у життя своєї спільноти.

Психологічно здорова людина – це людина, яка почуває себе гармонійно та має певний резерв сил до подолання  складнощів і достатній рівень продуктивності в повсякденному житті.

Вона має наснагу розвиватися та допомагати іншим це. Попри труднощі життєвого шляху, має сили до адаптації та гнучкості сприйняття. Гармонія і баланс – одні з найважливіших  критеріїв психологічного здорової людини. Але ми маємо пам’ятати, що гармонія з зовнішнім світом та життям починається з гармонії зі самим собою. Коли ми здатні чути власні потреби та бажання, а також шукати та знаходити шляхи їх вирішення.

Одним з найвагоміших чинників, який руйнує психічне здоров’я є стрес.

Стрес – це захисна реакція організму на зовнішні подразники, зміну соціального середовища чи травматичні події. Однією з психотравмуючих подій на сьогодні для всіх українців є війна в нашій Україні. Тому, саме 10 жовтня, у Всесвітній день психічного здоров’я в ліцеї психологічною службою були проведені заходи:

  • Психологічні звилинки (учні 2-Б, 3-Г класів);
  • Локація «Психологічне розвантаження» (учні 1-11 класів);
  • Години психолога «Як зберегти психічне здоров’я» (учні 7-В, 7-Г класу);
  • Година психолога «Формування навичок стресостійкості» (учні 6-А, 7-Б класу).

Під час психологічних хвилинок учні мали змогу зробити вправи, які допомагали їм зняти психологічну напругу, правильно справлятися з негативними емоціями, трішки відпочити та освоїти навички, які потрібні для боротьби зі стресом.

На локації «Психологічне розвантаження» учні малювали кавою, фарбами (за допомогою трубочок для напоїв), пластиліном, робили аплікації з осіннього листя, розвивали емоційний інтелект за допомогою карткової гри.

На годинах психолога учні більше дізналися про поняття «психічне здоров’я», способи боротьби зі стресом, способами збереження психічного здоров’я. Ліцеїстам сподобалася гра «Моя стійкість», за допомогою якої учні більше дізналися один про одного, виражали свої емоції, спробували в ігровій формі зняти психологічну напругу та ділилися способами подолання труднощів у різних складних ситуаціях. До вподоби учням була гра «Чарівний мішечок» за допомогою якої учні вчилися боротися зі стресом за допомогою тактильних відчуттів.

Що може допомогти зберегти психічне здоров’я?

  • Фізична активність допомагає перемикнути увагу та змістити фокус з хвилювання на життя яке проходить повз нас, поки ми хвилюємось. Особливо важливо, коли ми починаємо це робити систематично, адже це ще й допомагає поновити контроль за своїм життям, а отже відчути свій власний вплив на психічний стан.
  • Чітке планування свого розпорядку дня допоможе нам уникнути додаткової тривоги все встигнути та почувати себе комфортно.
  • Важливу роль відіграє здорове, збалансоване харчування. Вживання щоденно 5 порцій овочів та фруктів. Адже порушення роботи шлунково-кишкового тракту призводить до тривожних розладів.
  • Надважливо для подолання стресу є відмова від шкідливих звичок. Адже думка, що це дає змогу розслабитися є хибною. На додаток, це навпаки погіршує психологічний стан. Водночас тривожний стан навпаки підсилюється та відбувається накопичення емоцій.
  • Коли ми знаходимося в тяжкому емоційному стані, важливою є підтримка друзів та рідних. Якщо відчуваєте, що вам потрібна допомога, треба обов’язково про це говорити. Адже кожна людина хоча б раз за своє життя була в стані стресу, а отже всім знайомі ці почуття. Тож не бійтеся попроси про допомогу.
  • Здоровий сон (не менше 7 годин) запорука здорового та продуктивного дня! А як ми знаємо, психічно здорова людина – це ще й продуктивна людина, тому важливо відновлювати свої сили та піклуватися про режим.

Думайте позитивно та ігноруйте негатив. Будьте здорові!

Від БМЛ №15

Залишити відповідь