22 вересня 2001 року, в день 60-тої річниці з початку підпільно-партизанського руху в Україні в роки другої світової війни, в країні вперше відзначався День партизанської слави, встановлений Указом Президента України № 1020/2001 від 30.10.2001 року.

Історія рідко буває однозначною. У кожної медалі завжди дві сторони. Державне свято, присвячене героям партизанського руху в Україні, вшановує пам’ять всіх, хто боровся за визволення України від фашистської окупації. Воно з’явилося в національному календарі і як день пам’яті, адже проходять роки і прямих свідків того часу стає менше.

День партизанської слави відзначається як данина всенародної поваги до тих, хто в суворий воєнний час боровся з нацистами в глибокому тилу ворога. Цей день стосується і червоних партизанів і вояків Української повстанської армії. І якщо червоних партизанів підтримувало та забезпечувало радянське керівництво, то вояки УПА мусили боротися як з німецькими окупантами так і з частинами НКВС і червоної армії.

З розсекречених документів вже відомо, що загони УПА доставляли багато клопоту німецьким окупантам. Про це свідчать німецькі документи часів Другої світової війни, наприклад, в звіті СД за 19 березня 1943 йдеться: «У генеральному окрузі Волинь-Поділля націоналістична українська … банда розвиває власну активність …”; в липні 1943 року занепокоєність ситуацією з УПА висловив керівник генерального округу Волинь-Поділля Шене в записці на ім’я А. Розенберга: «на Волині немає жодної області не зараженої націоналістичними бандами. Особливо в західних областях …”; шеф СД в Галичині телеграфував 22 квітня 1944 керівнику СС Г. Мюллер: “УПА виступає в регіоні як переконлива дестабілізуюча сила”. Окупантам доводилося відволікати на боротьбу з УПА близько третини боєздатних військ.

Сучасний Український партизанський рух є смертельно небезпечним для зрадників. Беззбройні українці, котрі опинилися на захоплених злочинцями зс рф територіях, з перших днів окупації повною мірою відчули усі «принади» кривавого «руского міра». Жорстокість росіян не залишила нам великого вибору − якщо хочемо вижити, мусимо брати в руки зброю і бити, бити і бити ворога, за будь-якої зручної можливості, в тилу чи на лінії фронту. Нині так чинять не тільки воїни ЗСУ, а й донедавна цивільні люди. Партизанська війна в Україні вже давно стала повсякденною реальністю, власне, наше підпілля діє на тимчасово захоплених територіях з 2014 року,  − говорить воєнний експерт, співголова ГІ «Права Справа» Дмитро Снєгирьов. – За минулі роки на територіях ОРДЛО нашими патріотами було проведено чимало результативних операцій проти ворога, але з лютого масштаби руху спротиву значно збільшилися.

З українським патріотичним спротивом загарбники зіткнулися буквально з перших днів вторгнення. Наразі йдеться, щонайменше, про сотні публічно відомих фактів боротьби з окупантами: від розклеювання листівок до знищення живої сили і техніки росіян. Нагадаємо найбільш медійні з них. Так днями стала відома історія про те, як наприкінці лютого − початку березня 15-річний Андрій Покраса допоміг ЗСУ знищити колону російської техніки на підступах до Києва.У ряду резонансних акцій, вчинених  невідомими патріотами, є підрив військового авто в Херсоні, у якому загинули четверо росгвардійців; допомога у знищенні бази «вагнерівців» у окупованому Первомайську; підрив російського ешелону із військовою технікою в Мелітополі. Тут росіяни регулярно отримують замість соковитих черешень гарячі кулі. У Головному управлінні розвідки МОУ підрахували, що в місті, лише в період з 20.03 по 12.04.2022р.  під час нічних патрулювань було ліквідовано 70 військовослужбовців рф. Зі свого боку західні ЗМІ взагалі назвали Мелітополь неформальною «столицею партизанського руху в Україні», зауважуючи, що зс рф вдалося порівняно легко окупувати його, проте контролювати дуже важко: місцеві сили спротиву постійно обстрілюють командні пункти, підривають залізничні колії,  радіолокаційні станції та будинки колаборантів. Партизанський рух, який нині розгорнувся на усіх захоплених рф територіях, від Харківщини до Херсонщини, означає, що  люди вірять у те, що Збройні Сили викинуть звідти росіян. 

Використано матеріали сайту dilovamova.com та harmyinform.com.ua

Від БМЛ №15

Залишити відповідь