7 вересня 1992 року указом президента України був створений розвідувальний орган на базі Міністерства оборони – воєнну розвідку.

Але свято запровадили лише 2007 року. Тоді 1 червня очільником Міністерства оборони був підписаний Наказ, згідно з яким на 7 вересня встановили офіційне професійне свято всіх тих, хто працює у воєнній розвідці.

Хто ж такі воєнні розвідники? Дуже важливо не плутати воєнну та військову розвідку, адже це два різних поняття. Служба розвідників проходить під грифом “Цілком таємно”. Тому українцям стають відомі безпрецендентні подвиги розвідників лише з часом. Сьогодні воєнна розвідка дуже важлива. Саме завдяки їй забезпечується захист національних інтересів та безпеки держави.

Військова розвідка  — вид тактичної розвідки, що організується командирами та штабами вінтересах загальновійськових з’єднань, 
частин та підрозділів з метою добування відомостей про противника. Найважливіший вид бойового забезпечення військ. Військова розвідка полягає у добуванні, зборі та узагальненні відомостей про бойовий склад, положення, стан угруповань військ наземного противника, характер його дій і наміри, сильних та слабкі сторони, а також ступінь та характер інженерного обладнання займаних ним районів та позицій, системи загороджень, нові засоби боротьби та способи дій в бою.

У складі загальновійськових частин і з’єднань формуються розвідувальні підрозділи від розвідувального взводу (в батальйоні) до розвідувального батальйону (в бригаді) включно. Вона організується і ведеться в будь-яких умовах обстановки з метою здобування відомостей про противника і про місцевість в районі передбачуваних військових дій. Відомості отримуються при підготовці і в ході бою. Здобуті розвіддані передаються командиру, що поставив завдання на розвідку усіма можливими способами, а особливо важливі — доповідаються негайно.

У XVI—XVII століттях на Запорізькій Січі вже існували структури-прототипи сучасних розвідувальних підрозділів — пластові курені. Команди пластунів чисельністю від 3 до 10 досвідчених козаків висилались для ведення розвідки за декілька днів до виступу запорожців в похід. Для розвідки створювались також стаціонарні спостережні пости — бекети і рухомі роз’їзди. Бекети розташовувались уздовж південного кордону Запоріжжя та призначались для ведення спостереження, своєчасного виявлення військ противника й оповіщення Кошу та місцевого населення. Роз’їзні козаки висилались на кордон або діяли попереду головних козацьких сил під час походу. Склад бекету чи роз’їзду зазвичай був 2-3 козака. У 1755 році в курені було 441 пластун, у 1759 році — 541, у 1769 році — 269. Особлива увага козацькою розвідкою приділялася своєчасному розкриттю місця розташування головних сил противника, наявності артилерії й кінноти, місця головного пункту управління.

Здобувалися відомості про чисельність і озброєння військ противника, фізичний і моральний стан особового складу, обсяги продовольчих запасів і матеріальних ресурсів, можливості їх поповнення, дані про проведені ним під час здійснення маршу бої, наявність в обозі поранених, хворих, стан возів тощо.

У другій половині XIX століття і на початку XX століття військове мистецтво ускладнилося. Вогнепальна зброя удосконалювалося, починалася моторизація та механізація військ. Результат війни вже не міг вирішуватися одним генеральним боєм. Виникло поняття «операція» — форма бойових дій оперативних об’єднань (фронт, армія) за участю великої кількості з’єднань (корпусів, дивізій) і частин (бригад та полків). Це призвело до розділення розвідки на тактичну (військову) і оперативну. До початку Першої світової війни військова розвідка остаточно виділилася в окремий вид воєнної розвідки.

Після проголошення Української Народної Республіки й важких кровопролитних боїв з більшовиками початку 1918 року у березні новий начальник Генерального штабу Армії УНР Олександр Сливинський провів реорганізацію наслідком якої стало створення окремих структур, які мали забезпечувати армію конфеденційною інформацією, а саме: «розвідковий» підвідділ на чолі з полковником Володимиром Колосовським.

Сьогодні частини і підрозділи військової розвідки підготовлені на рівні світових стандартів, мають величезний досвід та завдяки союзникам, волонтерам оснащені найпередовішим озброєнням та технікою.

З професійним святом! Нехай дії розвідки завжди будуть вдалими, щоб приносили вони успіхи, перемоги й викликали гордість. Нехай не треба буде йти в тил до ворогів, а всі розвідки будуть легкими й простими, безпечними та приносять задоволення.

 

Використано матеріали ТСН та української сторінки Вікіпедії

Від БМЛ №15

Залишити відповідь