Пані та панове!

Теракт у Маріуполі 24 січня 2015 року — серія обстрілів житлових кварталів міста Маріуполь із лівобережжя річки Кальміус, що відбулась 24 січня 2015 року. Було обстріляно житловий мікрорайон «Східний» та блокпост Збройних сил України в селищі Виноградне. За остаточною інформацією СБУ від 7 травня 2018 року, загинуло 29 людей, поранено 92 громадян, серед загиблих та поранених родини, діти, підлітки. Було пошкоджено 79 об’єктів: 37 приватних будинків, 22 багатоповерхівки, 2 ринки, 8 магазинів, поштове відділення, 2 банківських установи, аптека, кафе та СТО.

У зв’язку загибеллю жителів Маріуполя Президент України оголосив 25 січня Днем жалоби.

На основі події знято документальний фільм «Чорний січень» з циклу Місто героїв та окремих документальних фільмів «24/24» і «10 секунд» студії Вавилон 13.

Терористичний акт було вчинено 24 січня 2015 року о 09:15 ранку. За повідомленням тієї доби пресслужби АТО, у Маріуполі було пряме попадання РСЗВ «Град» в районі мікрорайону Східний. Попадання снарядів були зафіксовані на вул. Київській, між школами № 5 і № 69, та поблизу Київського ринку. За даними батальйону «Азов», в зону ураження потрапили житлові квартали, приватний сектор та ринок в Ордженікідзевському районі міста. На місце виїхали санінструктори полку «Азов».

О 10:20 на місце події прибула СММ ОБСЄ. Було зафіксовано перші наслідки обстрілу та жертви.  За даними СММ ОБСЄ було три хвилі ракетних атак — в 9-15 (тривалість 35 секунд), 13-02 і 13-21 за місцевим часом, що підтверджується і іншими джерелами.

Пізніше Міністр оборони України Степан Полторак повідомив, що під Маріуполем українська артилерія знищила 4 установки «Град» з обслугою із 6-ти, з яких здійснювався обстріл Маріуполя. Артилеристами, що завдали удару по супротивнику, була гаубично-артилерійська батарея 3-го батальйону «Фенікс» 79-ї десантно-штурмової бригади.

На терміновому засіданні Ради безпеки ООН ввечері дня трагедії Росія скористалась правом вето і заблокувала заяву з приводу атаки на Маріуполь. У заяві засуджувалися «нещодавні провокаційні висловлювання сепаратистів» у зв’язку з обстрілом Маріуполя, мова йшла про заяву глави бойовиків «ДНР» Олександра Захарченка, в якій той оголосив наступ на Маріуполь. Водночас пресслужба російського представництва в ООН заявила, що заяву Радбезу погодити не вдалося, «оскільки делегація Великої Британії наполягала на засудженні радою окремих заяв ополченців».

Використано матеріали української сторінки сайту Вікіпедія

Від БМЛ №15

Залишити відповідь