Пані та панове!

У рамках надання військової допомоги міжнародними партнерами України, у першу чергу США та Великою Британією, нашим Збройним Силам надано сучасні протитанкові засоби. Це переносні протитанкові ракетні комплекси FGM-148 «Джавелін», переносні протитанкові ракетні комплекси «NLAW» та ручні багатоцільові гранатомети «SMAW». Надання цих засобів значно посилює протитанкову оборону наших підрозділів у середній та ближній зоні.

FGM-148 «Джавелін» (англ. FGM-148 Javelin — «дротик») — переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) виробництва американських підприємств Raytheon та Lockheed Martin. Перший серійний ПТРК третього покоління, якому властивий принцип «вистрілив-забув» — ракета має теплову голівку самонаведення, тому оператор ракетного комплексу не має супроводжувати і коригувати політ ракети після запуску, поки вона наближається до цілі. Оператор також може вибрати один з двох режимів атаки ракети: атака згори, для ураження бронетехніки у менш захищений дах, або атака по прямій.

«Джавелін» призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних об’єктів, що переміщуються на низькій висоті й швидкості — гелікоптерів або БПЛА.

Ракета комплексу «Javelin» має інфрачервону головку самонаведення (ІЧ ГСН), завдяки якій протитанковий комплекс і належить до третього покоління — в ньому реалізований принцип «вистрілив-забув», де після пуску ракета самостійно корегує траєкторію свого польоту. Ракета обладнана крилами, що розкриваються за класичною аеродинамічною схемою. За вибором оператора, ракета здатна уражати цілі як в лобову частину, так і згори вниз, де ракета попередньо набирає висоту перед атакою. У поєднанні з потужною тандемно-кумулятивною БЧ, ці характеристики дозволяють ракеті уражати всі сучасні танки.

У ПТРК створена система «м’якого пуску», що дозволяє стріляти з закритих приміщень.

Принцип «вистрелив-забув» реалізований в Javelin завдяки поєднанню тепловізійної системи спостереження із системою відстеження цілі та управління. Стрілець використовує тепловий приціл пускової установки — пульту управління для пошуку та ідентифікації цілі, а потім вмикає тепловізійну систему ракети та наводить її на захоплену ціль.

Тактико-технічні характеристики

Бойова маса: 22,3 кг

Максимальна ефективна дальність: 2500 м

Мінімальна ефективна дальність: 150 м в режимі атаки згори; 65 м в режимі атаки за прямою траекторією.

Обслуга: 1-3 осіб

Час приведення в бойову готовність: менше 30 с

Час перезаряджання: менше 20 с

Постріл FGM-148 Block 1

Маса з елементом живлення: 15,5 кг

Довжина: 120,9 см

Діаметр: 14 см пускова труба; 29,85 см в районі заглушок

Калібр ракети: 127 мм

Маса ракети: 10,128 кг

Довжина ракети: 108,27 см

Тип бойової частини: тандемна кумулятивна

Маса бойової частини: 8,4 кг

Маса вибухової речовини в бойовій частині (Block 0): 2,67 кг

Бронепробивність: понад 600 мм; за іншими даними до 800 мм за динамічним захистом

Час польоту ракети в режимі атаки згори:

при стрільбі на 1000 м: 4,6 с

при стрільбі на 2000 м: 14,5 с

при стрільбі на 2500 м: 19 с

Максимальна швидкість польоту ракети: 100 м/с при зниженні на ціль при стрільбі на 2000 м в режимі атаки згори.

Виробник заявляє про коефіцієнт успішних влучень в ціль на рівні близько 94 %.

NLAW (англ. Next Generation Light Anti-tank Weapon) — шведсько-британська переносна протитанкова керована ракета.

Комплекс розроблений компанією SAAB (Швеція). Має дальність стрільби до 800 м, вага — 12,5 кг. Час, необхідний для активації системи і відкриття вогню, становить 2 — 3 сек. Вважається, що буде перебувати на озброєнні до 2030 року.

Система була створена в рамках проєкту Міністерства оборони Великої Британії MBT LAW (англ. Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon). Вона мала замінити застарілі гранатомети LAW 80 і FFV AT 4.

Ракета має інерційну систему наведення з упередженням за лінією візування (англ. Predicted Line of Sight, PLOS).

Тобто, для ураження рухомої цілі після активації системи наведення стрілець має протягом 2-3 секунд утримувати ціль в прицілі. За цей час система наведення визначає кутову швидкість цілі та обчислює траєкторію польоту ракети. Стрільцеві не потрібно визначати відстань до цілі, робити будь-які поправки на вітер, тощо.

Таким чином, після виконання пострілу стрілець може залишити пускову установку (трубу з прицілом), оскільки ракета не потребує жодних додаткових інструкцій під час польоту (так званий принцип «вистрелив та забув»). За потреби з використаної пускової труби можна знімати приціл.

Також пускова труба має кріплення для встановлення будь-яких тепловізійних прицілів або прицілів нічного бачення.

Система наведення має два режими: згори (англ. overfly top attack, OTA) для ураження танків, або ж контактний підрив (англ. direct attack, DA) для ураження легкоброньованої, неброньованої техніки та укріплень.

Система пуску NLAW працює у два етапи: на першому вибивний заряд викидає ракету з пускової труби, а після подолання кількох метрів, на безпечній для стрільця відстані, запускається маршовий твердопаливний ракетний двигун. Завдяки цьому пуск можна виконувати з середини приміщень, укриттів, тощо. Також існує можливість здійснювати постріл без попереднього налаштування системи наведення для економії часу.

Ракета має діаметр 150 мм, кумулятивний снаряд має калібр 102 мм та розташований під кутом 90°. Гарантоване бронепробиття кумулятивною частиною — до 500 мм гомогенної катаної броні. В дію кумулятивний снаряд приводить комбінований активний оптично-магнітний датчик. Датчик налаштований на виявлення типових зразків бронетехніки, здатен виявляти техніку виготовлену зі сплавів алюмінію.

Бойова частина має механізм самознищення, що спрацьовує через 5,6 секунди після пуску. За цей час ракета долає близько 1000 метрів.

Тактико-технічні характеристики

Маса: 12.4 кг

Довжина: 1.016 м

Калібр: 102 мм (кумулятивна бойова частина)/150 мм (ракети)

Швидкість ракети:

Початкова: 40 м/с

Найбільша: 200 м/с (Mach 0.7)

Дальність:

Мінімальна: 20 м

Ефективна максимальна: 600 м

Максимальна проти нерухомих цілей: 800 м

Система наведення: упередження за лінією візування/інерційна

Приціл: Trijicon TA41 NLAW 2,5×20

Боєголовка: комбінована для атаки з гори та контактна

Вартість: близько £20 000 (2008)

Діапазон температур: -38 … +63 °С.

РПГ SMAW ([smɔː], чит. ” Смо “,англ. Shoulder-launched Multi-purpose Assault Weapon — багатоцільова штурмова зброя, що запускається з плеча, індекс морської піхоти MK 153 Mod 0) — американський ручний гранатомет, призначений для знищення фортифікаційних споруд, неброньованої та легкоброньованої техніки. Прийнятий на озброєння в 1984 р.

Гранатомет виготовляється американською компанією McDonnell Douglas Missile Systems Co. в Сент-Луїсі, штат Міссурі, на замовлення командування Корпусу морської піхоти США.

У тактичному плані передбачається використовувати гранатомет для руйнування польових фортифікаційних споруд, пророблення проходів у загородженнях, стінах будівель, знищення неброньованої та легкоброньованої техніки. Як додаткове завдання розглядається знищення броньованих цілей та довготривалих фортифікаційних споруд. Дальність ефективної стрільби із гранатомета SMAW — до 500 метрів.

В комплект до гранатомета входять: пусковий пристрій MK 153, термобарична реактивна граната MK 3, навчальна граната MK 4, 9-мм пристрілювальний патрон MK 217.

Прицільні пристосування крім вбудованого механічного прицілу і знімного оптичного прицілу включають пристрілочний пристрій з відокремленим магазином на 6 патронів калібру 9 мм, що являє собою алюмінієвий ствол, закріплений з правого боку пускової труби і призначений для здійснення пристрілки по цілі трасуючою кулею. Зовнішня балістика 9-мм кулі, що застосовується, схожа з балістикою 83-мм гранати на відстані не більше 250 метрів. Спочатку стрілець робить грубе наведення механічним або оптичним прицілом, потім здійснює пристрілку, після чого, скоригувавши вогонь, стріляє гранатою. Для економії часу, при стрільбі на ближніх дистанціях, пристрілювання можна знехтувати.

Основним боєприпасом для гранатомета SMAW є термобарична реактивна граната MK 3 HEDP (англ. High-Explosive Dual-Purpose — “фугасний, подвійного призначення “), що містить 1,1 кг вибухової речовини. Підривач розрахований на миттєву детонацію при стрільбі по броньованих об’єктах та для пророблення проходів у стінах та загородженнях, або на підрив із уповільненням при ураженні неброньованих цілей та фортифікаційних споруд із земляною або піщаною обсипкою, або обкладених мішками з піском.

Кумулятивна граната HEAA (англ. High-Explosive Anti-Armor — «бронебійно-фугасний») здатна пробити до 600 мм катаної гомогенної броньової сталі.

Обидва боєприпаси мають однакову рухову частину з твердопаливним ракетним двигуном та багатолопатевим аеродинамічним стабілізатором. У бойовому положенні до пускової труби заходить лише рухова частина гранати, а бойова частина знаходиться зовні.

Тактико-технічні характеристики

Калібр – 83 мм.

Маса зброї – 7,5 кг (неспоряджена).

Маса зброї споряджена – 11,8 кг (фугасний боєприпас).

Довжина пускової труби – 825 мм.

Довжина зброї у бойовому положенні – 1378 мм.

Прицільні пристрої – оптичний приціл 3,8x; поле зору 6 градусів.

Номінальна швидкість ракети – 220 м/с.

Ефективна дальність – до 500 м.

Використано матеріали української сторінки сайту Вікіпедія.

Від БМЛ №15

Залишити відповідь