30 листопада відзначається День радіотехнічних військ Збройних сил України. Це професійне свято було встановлено наказом міністра оборони України №490 від 16 вересня 2010 року.

Радіотехнічні війська (РТВ)  — рід військ у складі Повітряних сил,  Сухопутних військ і ВМС. Призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряного, наземного і морського противника, пізнання виявлених цілей і оповіщення про них військ ППО, ін. видів збройних сил, забезпечення наведення винищувачів на ціль, дій зенітних військ і виконання інших завдань.

РТВ з’явилися в Збройних Силах СРСР і деяких іноземних арміях перед 2-ою світовою війною 1939-45. У організаційному відношенні вони складаються з частин і підрозділів. Мають на озброєнні станції радіолокації різного призначення, що мають властивості виявлення повітряного противника на великих дальностях, високу точність визначення координат, надійною перешкодостійкістю.

На РТВ покладаються такі завдання:

ведення радіолокаційної розвідки повітряного противника;

радіолокаційне забезпечення управління військами (силами);

радіолокаційне забезпечення бойових дій (бойового застосування) з’єднань і військових частин ЗРВ, авіації, військових частин і підрозділів РЕБ;

радіолокаційне забезпечення польотів авіації за планами бойової підготовки;

контроль за дотриманням порядку використання повітряного простору країни.

Радіотехнічні війська можуть залучатися для виявлення надводних цілей, ядерних вибухів, спостереження за запуском (спуском) космічних об’єктів на початкових (кінцевих) ділянках їх траєкторій.

Використано матеріали української сторінки Вікіпедії

Від БМЛ №15

Залишити відповідь