Пані та панове!

Нещодавно значна частина ЗС України та чоловіків, які в них проходили службу відзначали День танкових військ.

Проте не всім відомо про перше бойове застосування танкових підрозділів.

15 вересня 1916 року вперше в світі була проведена танкова атака, в якій було задіяно 49 бойових машин моделі Mk.1. Це сталося в ході великомасштабної наступальної операції англо-французьких військ проти німецьких з’єднань під час Першої світової війни в битві біля села Флер поблизу річки Сомми.

Але через низьку технічну надійність цих танків в атаці брало участь тільки 18 бойових машин, інші вийшли з ладу через неполадки або застрягли в болоті. Проте, участь в битві брали танки, що змогли просунутися вглиб оборони на 5 км за 5 годин. Причому, втрати англійців в цій наступальній операції виявилися в 20 разів менше звичайних. Перший дослідний зразок танка був побудований в Британії роком раніше (в 1915 році) і називався “Little Willie”. А остаточно перша бойова модель танка була готова в 1916 році, коли пройшла випробування, і перше замовлення британської армії на 100 машин надійшло у виробництво. Це був танк Mk.1, що випускався в двох модифікаціях: “Female”(тільки з кулеметним озброєнням) і “Male” (з кулеметом і двома 57-мм гарматами).

Танк рухався зі швидкістю 6 км/год, долав дротяні загородження і траншеї. Броня товщиною 6-10 мм тримала попадання куль і осколків, але не могла витримувати прямого попадання снаряда. Танк вагою майже 30 тон і довжиною близько 10 метрів не мав машинного відділення. Екіпаж, що складався з 8 чоловік, і двигун знаходилися в одному корпусі, де температура піднімалася до 50 градусів. Люди втрачали свідомість від вихлопних газів і порохового диму. Протигаз або респіратор входили в стандартне спорядження екіпажу.

І хоча в битві на річці Соммі через малу кількість танків фронт не вдалося прорвати остаточно, але бойова машина показала свої можливості, та й психологічний вплив на німецьку піхоту було величезним. Також стало ясно, що за танками, як видом бойової техніки, велике майбутнє.

За матеріалами сайту unian

Від БМЛ №15

Залишити відповідь