Уже вкотре я зі своїми десятикласниками в Закарпатті. Село Верховина, музей фільму « Тіні забутих предків».

У піддашку беремо ключ ( це як колись у дитинстві в моїй поліській хаті), відчиняємо двері ( нам дозволено, бо ми ж тут кожен рік поспіль) і готуємось до інтегрованого уроку  – українська література і хімія. Як Вам?

Я інтегрую українську літературу й історію – музейна педагогіка (м. Львів, музей Івана Франка й музей Михайла Грушевського); українську літературу й географію (маршрут с.Нагуєвичі – м.Дрогобич – м. Львів;, с.Верховина – с.Криворівня – м. Яремче). Цими маршрутами пройшло не одне шкільне товариство…

А ми вже в гуцульських костюмах: будемо реконструювати деякі епізоди з « Тіней»….. Потім сироварня  в горах. Магія створення бринзи (як у повісті). Пані Галина проводить майстер-клас, а наша Ірина Петрівна коментує хімічні процеси. І кіт-дивак тут як тут (бо ж завжди пригощаємо його бердичівським гостинчиком)…..

А далі – село Криворівня. Тематична екскурсія в хаті-гражді, де проходили зйомки фільму, і музей Івана Франка ( проєкт «Поза межами часу»). Розпитуюсь про мольфарів. От би нам його десь зустріти. Кажуть: високо в горах десь є…

         У музеї магії освоюємо гру на дримбі й трембіті ( соло Олександра Степановича на дримбі з оплесками зустріли всі учасники науково-практичної конференції «Магія «Тіней», або на дримбі часу» за участі пані Марини Франчук – кафедра літературознавства та компаративістики ЖДУ ім. І.Я.Франка).

Співавтор виїзних науково-практичних семінарів у Житомирському політехнічному університеті( у рамках співпраці).

Люблю створювати різноскладові проєкти – « піддивилась у поляків». Це – обов’язково теоретична частина, естетична складова (малюємо), спортивна сторінка ( похід у гори, заняття  в тирі), музейна педагогіка і – демонстраційний захист.

Так ,проєкт « Обмін українсько-польською молоддю». Тривалість – понад 20 років. Літо 2018 року. Група ліцеїстів зі Вроцлава в ліцеї. Прочитала курс лекцій з української мови: «Вишиванка», «Українські традиції», « 10 кроків до успіху»……..

Проєкт «Магія «Тіней…».Складові: творчість М. Коцюбинського( відеоурок, музей фільму «Тіні забутих предків», підняття на Говерлу,кінна прогулянка в гори). Проєкт «Поза межами часу. За творчістю Івана Франка». Складові: творчість письменника( детальний виклад), музей у Львові,Нагуєвичах,пошуки могили Андрія Франка (сина). Знайшли!!!……..

Це кілометрів зо два від могили батька, біля сірої глухої стіни, в далекому секторі. Тому звертаюсь до своїх випускників – майбутніх чиновників і посадовців: наш проєкт продовжується, завершіть його хорошою справою. Бо так хочеться, щоб родина Франків (хоч у тих далеких світах)  була разом.

         На могилі Франка-батька – якісь дорогі заморські квіти, а на могилі Франка-сина – свіча, калина і яблука (назбирали в Нагуєвичах)…

Далі – м. Дрогобич Львівської області. Ми серед учасників регіональної (не) конференції з теми «Як навчати дітей у 21 столітті: практики, які працюють.

 (14- 15.02.2020) – програма професійного розвитку…..

У доробку: ЕдСамр – м. Новоград-Волинський,  м. Житомир, м. Бердичів – ЗОШ №6; м.Бердичів, ліцей №15 – участь у практиках.

А ще – педагогічні виставки, друк, робота з методичними кафедрами, позаплановий інституційний аудит…

 

                                                               Заступник директора з НМР

                                                                                     БМЛ№15

                                                                                     Миронець Н.А.

Від БМЛ №15

Залишити відповідь