Памятка!

«Ігроманія (хвороба) – надмірне захоплення азартними або комп’ютерними іграми»

Ігроманія має англійську назву гемблінг чи латинське – лудоманія (ludo – граю). Лудоманія – найпоширеніша у світі психічна залежність. Всесвітня організація охорони здоров’я офіційно визнала ігроманію хворобою ХХІ століття.

Масштабний розвиток цього явища негативно впливає на моральний і психічний стан захоплених азартними іграми. Особливу небезпеку ігроманія несе молодому поколінню. Незалежні дослідження показали, що 55% дітей більшу частину вільного часу дивляться телевізор, 33% – грають в комп’ютерні ігри. 38% молоді використовують комп’ютер не для роботи чи навчання, 11% використовують його виключно як ігрову приставку. Через екран телевізора, комп’ютера, мобільного телефону зростає агресія, формується «бандитська мораль», відбувається маргіналізація суспільства.

Психологи б’ють на сполох – Інтернет-залежність (як різновид ігроманії), перетворюється на «чуму XXI століття». затятих гравців скаржаться на роздратованість, неможливість сконцентруватися і труднощі у спілкуванні з оточуючими. Як з’ясували японські вчені, це пов’язано з тим, що під час гри у людини задіяні лише зорові та рухові нерви, що призводить до зниження розумової активності. До того ж, активність частини мозку, яка відповідає за емоційність та творчі здібності, перебуває практично на нулі. Приблизно такі почуття виникають у геймерів – фактично залежних людей. У чому ж причина? Здебільшого люди «зникають» у віртуальному світі через особисті проблеми різного характеру. А в комп’ютерній грі вони про ці проблеми забувають – створюється ілюзія гармонії з навколишнім світом.

В активних геймерів відзначається неадекватність поведінки, відсутність контролю за часом, бажання збільшити час гри («дозу»), постійна роздратованість, агресивність, виникають проблеми у стосунках з оточуючими (батьками, співробітниками, друзями). Надмірне захоплення комп’ютером порушує фізичне здоров’я, «забирає» сон, розвивається надмірна вага. До ознак ігроманії відносяться сухість очей, відсутність апетиту, неохайність. При цьому соціально-активна, домашня та професійна діяльність відходять на другий план, поступаючись грі. Серйозне втягування у гру відбувається за кілька тижнів, а іноді годин.

Аби позбавитися залежності, людина має сама усвідомити, що в неї з цим проблема. Однак тут дещо простіше дорослим, які вже мають життеві опори, такі як сімۥя чи робота. Складніше з підлітками. Передусім, їхньою опорою мають бути батьки, які, на жаль, нині приділяють мало уваги своїм чадам і не помічають проблем. Зусилля дорослих нерідко спрямовані на заробляння грошей, а часу на спілкування з дитиною майже не залишається.

Інструкція

  1. Перш за все, переконайтеся, що ви твердо вирішили “зав’язати” з грою. Якщо це не так, то ви можете не читати далі пункту № 1.
  2. Усвідомте свою хворобу. Саме хвороба, яка внесена в Міжнародну класифікацію хвороб. Потрібно чітко, без всяких алегорій, сказати: “Я – ігроман. Я хворий. Я хочу лікуватися”.
  3. Далі – ви повинні чітко усвідомити, що жодні ворожки, знахарі, чаклуни і відуни вам не допоможуть. Ігроманія – це не псування і не пристріт. Шарлатани тільки спустошать вашу кишеню остаточно. Потрібно зрозуміти, що лікування ігроманії має відбуватися в комплексі, де задіяні як мінімум троє осіб – хворий, лікар і близька людина.
  4. Звичайно, без допомоги досвідченого фахівця не обійтися. Як ви дізнаєтеся, що лікар, до якого ви звернулися, – хороший фахівець? Перш за все, він не стане обіцяти золотих гір, а попередить, що чекає велика робота. Також він обов’язково займеться пошуком причин ігроманії. Адже вона не виникає на порожньому місці і у всіх підряд. Будь-яка залежність – це відхід з реальності. Ось це і допоможе вам з’ясувати лікар.
  5. Спеціаліст призначить терапію, яку ви повинні будете неухильно слідувати. Це може бути групова терапія або індивідуальна. Можливо, вам призначать якісь препарати. У цей момент потрібно підтримка близьких.
  6. Після терапії ви повинні запам’ятати – колишніх ігроманів не буває. Ні в якому разі не провокуйте себе на рецидив, і не грайте навіть у карти! Також пам’ятайте про те, що людина, схильна до залежності, може знайти новий об’єкт бажання. Щоб ігроман не перетворився, наприклад, в алкоголіка, подумайте, що може принести вам радість в реальному житті.

 

Від БМЛ №15

Залишити відповідь