В рамках Тижня психології у ліцеї було проведено психологічну акцію: «Колір настрою». В акції взяли участь 659 учнів та педагогів. Умовою акції був вибір кольору, який відповідає сьогоднішньому настрою. За результатами виборів було визначено, що:

  • 26 % учасників обрали рожевий колір;
  • 13 % учасників обрали зелений колір;
  • 12 % учасників обрали чорний колір;
  • 11 % учасників обрали червоний колір;
  • 10 % учасників орали жовтий колір;
  • 9 % учасників обрали блакитний колір;
  • 7 % учасників обрали помаранчевий колір;
  • 6% учасників обрали білий колір;
  • 6 % учасників обрали фіолетовий колір.

За результатами спостереження було виявлено, що більшість педагогів обирали рожевий колір. Учні, які навчалися на І зміну, переважно обирали рожевий колір, червоний, чорний, блакитний та зелений. В учнів, які навчалися на ІІ зміні у виборах переважав зелений, рожевий, чорний, жовтий та помаранчевий кольори.

Значення кольорів

Кожен колір впливає на свідомість по-різному і має своє значення. Коли ми бачимо який-небудь колір, у нас виникає якась емоція, підвищується або погіршується настрій. Під впливом кольору люди роблять певний вибір, навіть не замислюючись над цим.

Червоний – збудливий, гарячий, асоціюється з агресією і небезпекою. Червоний швидко стомлює. Цей колір характерний для сангвініків. Люди, які надають перевагу червоному, люблять бути лідерами. Майже всі почуття у них на максимумі. Вони наполегливі, не відкладають справи на потім. Не рідко трапляється, що ті, хто обирають червоний, – егоїстичні, нетерпимі, уперті і жорстокі. Червоний – це активність, впевненість у своїх силах, прагнення пронизати, перетворити і підкорити.

Зелений – природний, заспокійливий і розслабляючий колір, символізує твердість і стійкість. Відповідає меланхолійному темпераменту. Люди, які вибирають зелений, чітко і раціонально визначають свій життєвий шлях. Вони відрізняються здатністю до критичного аналізу і послідовною логікою, до будь-якої життєвої задачі підходять з усією серйозністю. Люблять допомагати іншим. Їхній внутрішній світ багатий, але відкривати його оточуючим вони не поспішають.

Жовтий символізує мінливість і внутрішню свободу. Відповідає холеричному темпераметру, сонячному світлу. Жовтий – це радість, теплота і віра в найкраще. Люди, які люблять жовтий, хочуть розкрити себе, досягти поставленої мети. Вони самовпевнені, радісні і веселі. Часто у таких людей спостерігається високий рівень креативності. Жовтий допомагає їм у важку хвилину, концентрує увагу. Найчастіше такі люди розсіяні і критичні до себе й оточуючих, але при цьому їх самооцінка доволі висока.

Фіолетовий. Той, хто вибирає фіолетовий, бажає, щоб усі його думки і мрії стали реальністю. Іноді фіолетовий вибирають люди, яким складно реалізуватися в житті. Вони зазвичай дуже самокритичні. Це колір натхнення, який властивий цілетелям та творчим особам. Він допомагає приймати все що відбувається з вами з спокійним серцем, заспокоїти душу і наситити її енергією та натхненням. Фіолетовий пов’язаний з духовністю та інтуїцією, творчими та інтелектуальними здібностями, здійснює сприятливу дію на сон.

Помаранчевий позначає дію та ентузіазм. Спонукає йти вперед, допомагає звільнитися від нав’язливих страхів і зміцнює морально. Якщо у вас поганий настрій, подивіться на що-небудь оранжеве. Помаранчевий неодмінно підніме ваш настрій, особливо якщо за вікном зима. Взимку через відсутність сонця всі радіють помаранчевому ще більше, ніж влітку. Люди, які віддають перевагу цьому кольору, – творчі особистості. Вони сильні, волелюбні, щирі. Вони мають невичерпну енергію, яку необхідно вихлюпнути, наприклад, створивши черговий шедевр.

Блакитний. Ясність і прямота. Асоціюється з інтелектуальною діяльністю, спокійними роздумами. Пошук істини і тяга до досконалості –  такі устремління людини, яка обирає небесно-блакитний.

Рожевий. Романтичність, доброта. Викликає почуття комфорту, позбавляє від нав’язливих думок. Але рожевому властива надмірна чутливість. Ті, хто віддає перевагу рожевому, хочуть жити повним життям, бажають нових вражень, вони працелюбні і не люблять відпочивати, хоча й можуть розхвилюватися через будь-яку дрібницю. Прагматичних людей цей колір, як правило, дратує. Рожевий – це ще й м’який колір, який притуплює емоції гніву і агресії.

Коричневий. Інерція і безпека. Вибір цього кольору означає підвищену потребу у відпочинку та затишку. Коричневий вибирають упевнені люди, вони люблять працювати і говорять правду. Якщо ви зібралися влаштовуватися на роботу, одягніть що-небудь коричневе.

Чорний – це авторитетність. Чорний колір позначає не тільки авторитетність і вагомість, але й агресивність. Люди, що обирають чорний, – загадки. Вони хочуть неусвідомлено привернути до себе увагу оточуючих. Якщо ви одягаєте тільки чорне, то це може говорити про те, що вам чогось не вистачає в житті. Таким чином, ви захищаєте себе від неприємної дійсності, намагаєтесь сховатися.Більшість людей вважають, що чорний колір має лише негативне значення, але, як відомо, до структури чорного кольору входять всі кольори райдуги, тому психологи вважають, що цей колір іноді впорядковує, або структурує психіку людини.

Чистий, безневинний і вірний, саме такі асоціації викликає білий колір. Білий колір асоціюється з чистотою. Білий символізує завершеність і досконалість, свободу можливостей і зняття будь-яких бар’єрів. До того ж, білий – це символ рівності, адже саме в ньому поєднуються всі кольори. Колір має і лікувальні властивості, тому Вашій увазі пропонуємо Вашій увазі презентацію про кольоротерапію, що доступна до завантаження за посиланням нижче.

Від БМЛ №15

Залишити відповідь