УЗГОДЖЕНО                                                                       ЗАТВЕРДЖУЮ

Голова профкому                                                              Директор БМЛ № 15

__________О.РЕГОТУН                                                 __________ В.ІВАСЮК

Положення

про організацію пропускного режиму і правила поведінки

відвідувачів у приміщенні Бердичівського міського ліцею № 15 Житомирської області

  1. Загальні положення

1.1. Дане Положення розроблено на виконання рекомендації та листа Міністерства освіти і науки України від 22.05.2018 № 1/9-331 Закону України

 «Про повну загальну середню освіту», «Меморандуму» ліцею, з метою створення безпечного освітнього середовища, здійснення заходів безпеки в місцях перебування здобувачів освіти.

1.2. Контрольно-пропускний режим – сукупність заходів і правил, що запобігають можливості несанкціонованого проходу осіб, проїзду транспортних засобів, виносу   (вивезу) майна на територію чи з території ліцею. Пропускний режим у будівлі передбачає комплекс спеціальних заходів, спрямованих на підтримання та забезпечення встановленого порядку діяльності ліцею і визначає порядок пропуску учнів, працівників ліцею і громадян до внутрішніх приміщень ліцею.

1.3. Охорона приміщень забезпечується сторожами ліцею.

1.4. Відповідальність та контроль за порядком здійснення пропускного режиму в приміщенні ліцею покладається на:

– директора ліцею (або особу, що його заміщує в даний момент);

– заступника директора  з адміністративно-господарчої роботи;

– чергового адміністратора;

– чергових вчителів;

– сторожів.

1.5. Виконання вимог, що визначається даним Положенням, є обов’язковим для працівників, які постійно або тимчасово працюють в ліцеї, здобувачів освіти та їх батьків,всіх юридичних та фізичних осіб, що виконують свою діяльність чи знаходяться з інших причин на території закладу.

1.6. З метою ознайомлення  ліцею № 15 з пропускним режимом і правилами

поведінки відвідувачів дане Положення розміщується на стендах при вході першого поверху ліцею та веб-сайті закладу.

2. Порядок проходу до приміщення ліцею.

2.1. Пропускний режим у будів приміщення ліцею, а також відчинення/закривання дверей забезпечують черговий працівник, сторож. Центральний вхід до приміщення ліцею  в робочі дні відкритий з 7.00 до 14.00 для молодшої школи, вхід від стадіону відкритий з 7.00 до 20.00, а у вихідні та святкові неробочі дні – зачинені для відвідування.

2.2. Контрольно-пропускний режим для учнів ліцею.

2.2.1. Учні ліцею проходять до приміщення ліцею 1-4 класи  через центральний вхід, 5-11 клпаси через вхід від стадіону.

2.2.2. Початок навчальних занять о 8.00 годині І  зміна. Учні зобов’язані прибути до ліцею не пізніше 7.50. Уучні чергового класу повинні прибути о 7.40 год.

2.2.3. Покидати територію ліцею до закінчення освітнього процесу навчальних занять здобувачам освіти дозволяється на дозволу класного керівника, медичної сестри або представника адміністрації чи  за  заявою батьків, що прийшли за дитиною.

2.2.4. Вихід учнів з ліцею на екскурсії, олімпіади, конкурси тощо  відбувається організовано і в супроводі вчителів.

2.2.5. Ліцеїсти, які відвідують гуртки, секції та інші позакласні заходи, допускаються в ліцей  згідно розкладу занять або в супроводі відповідального за проведення такого заходу.

2.2.6. Під час канікул ліцеїсти допускаються в  ліцей  згідно плану заходів на

канікули, затвердженим директором.

2.2.7.Учні ліцею не мають права знаходитися в приміщенні ліцею та на його  території  після закінчення навчальних занять, ГПД,  або позаурочних заходів без дозволу працівників ліцею і без їх присутності.

2.2.8. У приміщенні та на території ліцею суворо заборонено: паління, вживання алкоголю та наркотичних речовин. Інформація про дані правопорушення надлаєжться до органів МВС України.

2.3. Контрольно-пропускний режим для працівників ліцею.

2.3.1.  Директор, його заступники та інші працівники ліцею мають змогу проходити та знаходитись у приміщенні ліцею в будь-який час доби, а також у вихідні та святкові дні, якщо це необхідно для виконання посадових обов’язків.

 2.3.2.Педагогам рекомендовано  приходити  до ліцею    не пізніше,  ніж за 15 хвилин до свого першого уроку.

2.3.3. Учителі перших класів приходять до ліцею з розрахунком часу, необхідного для зустрічі дітей біля входу до ліцею (центрального, до зими) та супроводу їх до класу, але не пізніше 7.40 год. По закінченні занять вчитель передає дітей батькам, що  їх зустрічають.

2.3.4.  Адміністрація ліцею та вчителі зобов’язані заздалегідь попередити чергового (сторожа) про час запланованих зустрічей з батьками, а також про час і місце проведення батьківських зборів, заходів тощо.

2.4. Контрольно-пропускний режим для батьків учнів.

2.4.1. Батьки учнів проходять до приміщення ліцею через вхід від стадіону.

2.4.2. Батьки повідомляють ім’я, по батькові та прізвище вчителя,   до якого вони напрявляються, а також прізвище своєї дитини, клас в якому вона навчається.

Черговий (адміністратор, вчитель, сторож) з’ясовує мету приходу і пропускає в приміщення  з дозволу працівника ліцею до якого вони прийшли, записавши ПІБ відвідувача до спеціального журналу.

2.4.3. З учителями батьки зустрічаються на батьківських зборах, за запрошенням або після уроків. (соціальні мережі, веб-сайти).

2.4.4. Учителі зобов’язані заздалегідь попередити чергового (сторожа) про прихід батьків, а також про час та місце проведення батьківських зборів.

2.4.5. Прохід батьків до ліцею  з особистих питань до адміністрації ліцею можливий за умови попередньої домовленості з представниками самої  адміністрації, про що чергового (сторожа) інформують заздалегідь.

2.4.6.  У випадках незапланованого приходу до ліцею  батьків учнів, черговий (сторож) з’ясовує мету їх приходу і пропускає в приміщення ліцею тільки з дозволу адміністрації.

2.4.7. Батьки, які супроводжують або зустрічають своїх дітей, проходять до вестибюлю ліцею не далі   поста чергового (сторожа), технічного працівника і в межах його огляду.

2.4.8. Для батьків  першокласників протягом вересня місяця встановлюється адаптивний контрольно-пропускний режим у відповідності до розкладу навчальних занять, котрий обумовлюється класоводом на батьківських зборах, але прохід до ліцею згідно п.2.4.2.

2.4.9. З метою запобігання поширення ГРВІ та інших інфекційних хвороб серед учнів ліцею в осінньо-зимовий період або під час епідемії вхід батьків та відвідувачів до внутрішніх приміщень обмежується.

2.5. Контрольно-пропускний режим для відвідувачів ліцею.

2.5.1.  Відвідувачі проходять в приміщення ліцею через вхід від стадіону.

2.5.2.  Особи, не пов’язані з освітнім процесом, які відвідують ліцей за службовою необхідністю, пропускаються при пред’явленні документу державного зразку, що засвідчує особу, за погодженням з директором ліцею, згідно п.2.4.2.

2.5.3. Посадові особи, які прибули до ліцею  з перевіркою, пропускаються при пред’явленні документу, що засвідчує особу з обов’язковим повідомленням адміністрацію ліцею.

2.5.4. Групи осіб, що відвідують ліцей для проведення і участі в масових заходах, семінарах, конференціях тощо допускаються в приміщення ліцею за наказом директора ліцею, за списком учасників.

2.5.5. Для виклику   працівників ліцею або представників адміністрації необхідно  звертатись до чергового адміністратора, чергового (сторожа).

2.5.6. При відвідуванні ліцею відвідувач зобов’язаний за проханням чергового, технічного працівника надати на візуальний огляд принесені з собою речі для  недопущення потрапляння в будівлю ліцею алкоголю, наркотичних, вибухонебезпечних, легкозаймистих, отруйних речовин і рідин, заборонених для зберігання та перенесення без спеціального дозволу предметів, зброї та боєприпасів тощо.

2.5.7. У випадку виявлення у відвідувача або в його  речах зброї, речовин, рідин, предметів згідно з п.2.5.6. черговий затримує відвідувача (викликає через «Тривожну кнопку» охорону) негайно доповідає про випадок чергового адміністратора і директора ліцею та діє у відповідності до отриманих вказівок.

2.5.8. У разі виникнення конфліктних ситуацій, пов’язаних з допуском відвідувачів у приміщення ліцею, черговий (сторож)   діє за вказівками директора ліцею чи його заступниками.

2.6.  Контрольно-пропускний режим для автотранспортних засобів.

2.6.1. Допуск без обмежень на територію ліцею дозволяється

автомобільному транспорту екстрених і аварійних служб, швидкій медичній

допомозі, пожежній охороні, поліції, автомобілям для привезення продукції на харчоблок, автомобілям для забору сміття.

2.6.2. Паркування автомобільного транспорту на території ліцею заборонено, крім випадків вказаних в п.2.6.1.

3. Правила поведінки відвідувачів ліцею.

3.1. Відвідувачі, які знаходяться в приміщенні ліцею зобов’язані:

– зберігати  встановлений порядок і дотримуватись  норм поведінки в громадських місцях;

– не допускати виявлення неповажного ставлення до педагогічного та технічного персоналу, учнів та інших відвідувачів ліцею;

– виконувати законні вимоги та розпорядження адміністрації та працівників ліцею;

– не створювати перешкод належному виконанню адміністрацією, вчителями,

працівниками ліцею їх службових обов’язків;

– бережливо ставитися до  майна, зберігати чистоту, тишу та порядок в приміщенні ліцею;

3.2. Відвідувачам ліцею забороняється:

– знаходитись в  службових приміщеннях ліцею без дозволу на те директора, адміністрації, сторожа чи вчителя;

– виносити з приміщення ліцею документи, надані для ознайомлення;

– знімати зразки документів зі стендів, а також розташовувати на ньому оголошення не узгоджені з адміністрацією ліцею;

– приносити в приміщення ліцею алкогольні, наркотичні, вибухонебезпечні і легкозаймисті речовини, колючі та ріжучі предмети, вогнепальну та холодну зброю;

  • палити  в приміщенні та на території ліцею;
  • входити до ліцею в стані алкогольного чи іншого  сп’яніння, з домашніми тваринами, товарами для продажу, а також в брудному одязі та з великогабаритними речами (виключаючи робітників, які виконують будівельні і ремонтні роботи);
  • факти порушень громадського порядку і завдані збитки приміщенню фіксуються в установленому порядку особами, які здійснюють пропускний режим.

3.3. Відповідальність відвідувачів ліцею за порушення даного Положення:

– у випадку порушення вiдвiдувачем ліцею пропускного режиму i правил поведiнки йому робиться зауваження вiдповiдальними за контрольно-пропускний режим, а в разi необхiдностi будь-яким працiвником ліцею;

– у випадках скоєння вiдвiдувачами кримiнальних дiй, виннi особи пiдлягають кримiнальнiй вiдповiдальностi згiдно чинного законодавства;

– у випадку зумисного чи не зумисного пошкодження або знищення майна закладу на винних осiб поряд з адмiністративною або кримiнальною вiдповiдальнiстю покладається обов’ язок вiдшкодування причинених збиткiв.

4. Порядок пропуску з табельною зброєю, спеціальними засобами, іншими забороненими без спеціального на те дозволу зберігання і носіння предметів.

4.1. Прохід осіб в приміщення ліцею з табельною зброєю і спеціальними засобами дозволяється:

– співробітникам, котрим в установленому порядку дозволено зберігання і носіння табельної вогнепальної зброї – при наявності запису у відповідному документі (службове посвідчення);

– співробітникам міністерств і відомств України і їх підрозділів, де передбачено наявність табельної зброї, але лише при виконання ними своїх службових обов’язків;

– співробітникам і військовослужбовцям державних воєнізованих організацій України на період надзвичайних ситуацій у випадках посилення охорони будівлі або за спеціальним дозволом.

5. Порядок пропуску представникiв засобiв масової iнформацii.

5.1. Працiвники засобiв масової iнформацiї пропускаються в будiвлю ліцею за узгодженням з адміністрацією школиліцею при нaдaннi редакцiйного посвiдчення.

5.2. Представники засобiв масової iнформацiї на заходи, що проводяться в примiщеннi ліцеею, пропускаються лище пiсля перевiрки документiв, котpi пiдтверджують їх особу.

6. Органiзацiя i порядок проведення ремонтно-будiвельних робiт в будiвлi та примiщеннях ліцею.

Робiтники i фахiвцi ремонтно-будiвельних органiзацiй пропускаються в примiщення ліцею черговим технiчним працiвником або сторожем для виконання ремонтно-будiвельних робiт за розпорядженням директора ліцею.

7. Порядок пропуску на перiод надзвичайних ситуацiй або лiквiдацїi аварійної ситуацiї.

7.1. Пропускний режим в приміщення ліцею на перiод надзвичайних ситуацiй обмежується.

7.2. Пiсля лiквiдацiї надзвичайної (аварiйної) ситуацiї поновлюється звичайна процедура пропуску згiдно з даним Положенням.

8. Порядок евакуацiї учасників освітнього процесу i вiдвiдувачiв з примiщень ліцею та  порядок їx охорони.

За встановленим сигналом оповiщення вci освітнього процесу, вiдвiдувачi,  а також робітники, якi здiйснюють ремонтно-будiвельнi роботи в примiщеннi ліцею евакуюються з будiвлі згiдно з планом евакуації, що знаходиться в примiщеннi ліцею на видному і доступному для вiдвiдувачiв місці. Пропуск вiдвiдувачiв в примiщення ліцею  припиняється. Працiвники ліцею  і  вiдповiдальнi особи приймають заходи по евакуації забезпечення безпеки людей, що знаходяться в примiщеннi, при прибуттi спiвробiтникiв вiдповiдних служб для ліквідації надзвичайної ситуації забезпечують їх безперешкодний пропуск в будiвлю ліцею.

  9. Порядок дії ручної тривожної сигналізації на території ліцею.

9.1. З метою забезпечення безпечної життєдіяльності учасників освітнього процесу продовжити цілодобову дію ручної тривожної сигналізації, встановленої Державною службою охорони при МВС України.

9.2.  При розбійному нападі, спробі сторонніх осіб проникнути на територію ліцею, спробі завдати ліцею матеріальним цінностям на території ліцею, виникнення конфліктних ситуацій з працівниками ліцею черговий технічний працівник, не роблячи різких рухів або переміщень повинен  натиснути тривожну кнопку для виклику представників підрозділу охорони та негайно повідомити про це директора ліцею, його заступників або чергового адміністратора.

Від БМЛ №15

Залишити відповідь